Er selvfølelsen på vikende front?

Du er dyktig, faglig sterk, kreativ, vel ansett, mange beundrer deg. Du får til det du bestemmer deg for. Du har mål du når, du er jordnær, ryddig, ærlig og modig. Du har kloke svar og du er en god lytter. Du er en leder, både på jobb og i livet. Du kan sette deg inn i andres situasjon, vise omsorg, og ha en solid porsjon tålmodighet, men du er ingen jatter. Du er et ja-menneske, velvillig og på tilbudssiden.

Likevel står du opp en morgen og kjenner at du ikke duger. Du kan ikke nok, andre er bedre. Det er vanskelig å følge med og du kjenner på redselen for å bli akterutseilt. Kjenner på slitet mellom alle krav og gjøremål som kjemper om oppmerksomheten. Jobb og hjem, medarbeidere og familie, fritidsinteresser, venner og egentid. Du står med høyrefoten et sted og venstre et annet i ferd med å skli ut i tidenes spagat. Hodet sier noe, kroppen noe annet og hjertet har også noe det skulle sagt. Slik kan det kjennes når selvfølelsen er på vikende front.

HJELP! Hvor er det blitt av den trygge, solide utgaven av deg selv som tok utfordringer på strak arm, satte tydelige grenser og sørget for påfyll for å holde det gående?

Kanskje har du hatt store omveltninger i livet som gjør at verden ser annerledes ut enn før. Du tenker nye tanker, får andre verdier og prioriteringer, men tar det ikke helt på alvor. Samtidig er handling, gjøremål og atferd slik det alltid har vært. Gapet blir større mellom den du var og den du vil være.

Når du kjenner at verden har tippet litt og du ikke kjenner deg selv helt igjen, når du begynner å tvile på egen evne og kompetanse er det viktig å stoppe opp og ta en pust i bakken for å sette ny kurs.

Først og fremst skal du fortelle deg selv at du er mer enn glimrende god nok. Kunnskapen og kompetansen du har, den du er og hva du står for, er en solid grunnmur som ikke forsvinner. Uansett hvor dårlig selvbildet ditt er akkurat nå. Muligens trenger den litt påbygging og andre valg, men grunnmuren er solid!

Du står i en endringsprosess. Endring kan oppleves skremmende når den kommer kastet på oss uten at vi er forberedt eller har valgt det selv.

Endring medfører også spennende læring og ny innsikt. Det er en god ting!

Det er slitsomt og energikrevende når selvbildet får seg en knekk.  Det er ikke god bruk av ressurser å bli værende nede i en slik bølgedal, men det er mye nyttig å lære på vei opp. For opp skal du!

Spør deg selv:

 • Hva gjør at jeg har fått et dårligere selvbilde og hva er jeg egentlig usikker på?
 • Hva kan jeg gjøre med det?
 • Hvem eller hva kan hjelpe meg?
 • Hvordan vil jeg forholde meg til den endringsprosessen jeg er i?
 • Hva kan jeg lære av dette?

Et lite tips til slutt. Gå sakte og vær varsom med deg selv. Endring er sårbart og krever at du lytter til stemmen som viskende har prøvd å påkalle oppmerksomheten din i lengre tid. Det er tid for å stoppe opp og lytte slik at du kan løfte hodet, finne tryggheten din og gjøre deg klar til neste skritt i utviklingen av det som er DEG.

Du KAN!

Har du lyst å lese mer om hvordan du kan styrke selvfølelsen kan du laste ned gratis e-bok her.

 

 

Published by

Leni Christine Jebsen

Leni Christine Jebsen har jobbet med coaching av ledere og team siden 2003. Hun var den første i Norden som tok utdannelse innen organisasjon & relasjonssystemcoaching og er en pionerene innen coaching i Norge. Hun jobber med mennesker som vil leve livet fullt ut, utvikle modig lederskap på jobb og i livet og som er klare for å gjøre de endringene som kreves. Les mer om Leni på http://www.c-momentum.no/om-oss/

One thought on “Er selvfølelsen på vikende front?”

 1. Så bra, LENI!
  Ja, sjølvfølelsen er ein juvel, som vi må verna om og passa på!
  Den må veksa, den må pleiast. Den er den som set standaren for kva vi finn oss i, og kva vi unner oss.
  De er den som fortel underbevisstheten vår om kva vi er verdt.
  “Du skal elska din neste som deg sjølv!”
  Dei fleste gløyme den siste delen ov setningane, og legg alt fokus på den første delen.
  Fint å tenka på andre, men da er viktig å gje andre sjansen til å setja stor pris på deg. Og da gjer dei lettast ved at du sjølv gjer da.
  TAKK! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *